hoe blijf je in balans?

Het “Hello-me-moment”

De zomer is weer voorbij.

De rust keert weer terug naar de routine van de dag.

En alles valt weer op zijn oude vertrouwde plek.

Vroeg opstaan, haasten om je kinderen op tijd op school te krijgen en naar je werk te gaan. Iedereen gaat ongemerkt weer in zijn of haar modus van werkdruk, deadlines halen, gezin onderhouden, sporten, het onderhouden van sociale contacten, huishouding, social media, nog even dit en nog even dat om alle ballen hoog te houden.. bij de gedachte alleen ben ik alweer toe aan vakantie. Maar hoe houden we nou de balans zodat je elke dag kan leven alsof het weekend is. Zodat die grote zomervakantie niet meer lonkt om alleen maar bij te komen van al dat harde rennen, om vervolgens weer op te starten in diezelfde modus.

DE zomervakantie is weer voorbij.

De rust keert weer terug naar de routine van de dag.

En alles valt weer op zijn oude vertrouwde plek.

Vroeg opstaan, haasten om je kinderen op tijd op school te krijgen en naar je werk te gaan. Iedereen gaat ongemerkt weer in zijn of haar modus van werkdruk, deadlines halen, gezin onderhouden, sporten, het onderhouden van sociale contacten, huishouding, social media, nog even dit en nog even dat om alle ballen hoog te houden.. bij de gedachte alleen ben ik alweer toe aan vakantie. Maar hoe houden we nou de balans zodat je elke dag kan leven alsof het weekend is. Zodat die grote zomervakantie niet meer lonkt om alleen maar bij te komen van al dat harde rennen, om vervolgens weer op te starten in diezelfde modus.

Adem nu eens uit.

Ook nu je dit blog aan het lezen bent..en kijk eens hoe je onbewust je adem vasthoudt of steeds maar kleine ademteugjes neemt en niet helemaal in en uitademt.

En zo dus onvoldoende zuurstof naar je cellen stuurt.

Door meer rust te brengen en eens met een nieuwsgierige blik te kijken naar hoe het met jouw ademhaling gesteld is, kun je hier bewust een verandering in aanbrengen.

Als het je lukt om door te ademen, helemaal tot aan je tenen, en vervolgens even lekker alles uit te zuchten, dan zul je je namelijk veel “heler” voelen, meer geïntegreerd en dan keert ook de rust in jou terug. De drukte in je hoofd verzacht zodat de energie meer indaalt in jouw lijf en zo jouw algehele gezondheid verbetert.

Probeer een aantal keer per dag tegen jezelf te zeggen: adem eens uit.

Bijvoorbeeld als je in de rij voor de kassa staat, of als je je haast naar je bestemming, tijdens het koken, vlak voor het slapen, of wanneer de spanning oploopt tijdens een flinke discussie. Bij de bewuste uitademing ontstaat er meteen meer rust en een heldere blik. Bewuste ademhaling is je toverkracht. Hoe meer je je daarvan bewust wordt, en de adem tools leert, hoe meer je die kracht kan gebruiken in je dagelijks leven.

Het leven geeft ons uitdagingen en kan soms een totaal andere wending nemen dan die je voor jezelf had uitgestippeld. Frustratie komt om de hoek kijken en met een hoofd vol gedachten zoek je naar een manier om toch datgene voor elkaar te krijgen wat je wilde, soms tot over je eigen grenzen heen..Of de frustratie hoopt zich op omdat je geen andere keuze hebt dan je erbij neer te leggen.

Zo kwam ik zelf ook in zo’n soortgelijke situatie. Het nieuwe jaar lagen vol nieuwe creatieve plannen en met een enorm gepassioneerde drang kon ik haast niet wachten om te beginnen. “ LillyTree in Balance” kreeg een nieuw jasje vol inspiratie voor zoveel mogelijk mensen. Lessen , workshops, retreats, coaching en boeken. En daarbij het schrijven van inspirerende blogs voor yoga international en Dance magazine en niet te vergeten de zorg voor mijn drie dochters.

Opeens valt er een schakel uit …en beland je op de zijden draad tussen leven en dood. De periode die je maar 1 x goed kan doen. Mijn moeder de drager van de grootste kracht in de familie bevindt zich plotseling in mijn kamertje van angst voor verlies. En alles krijgt een totaal andere lading. Kaarten worden opnieuw geschud en plotseling slaat de haast van t leven om in de dankbaarheid naar alles wat anders zo gewoon lijkt.

De drang om alle ballen hoog te houden is plotseling veranderd in een diepe stilte.. Ik wil zorgen voor mijn moeder, voor mijn kinderen en alleen een kleine tak van die Lillytree in bloei zetten. Schrijven komt wel weer, nieuwe lessen kunnen wachten..en ik realiseer me even hoe ik in een mum van tijd weer even was vergeten dat groeien soms ook even stilstaan betekent. Want wanneer we niet meebuigen in de soms achterwaartse beweging van het leven , dan kunnen we daarna nooit zo ver reiken als onze doelen en dromen groot zijn.

Maak bewust gebruik van de wet van ritme.

Het leven in zijn natuurlijke flow.

Alles in het universum kent zijn eigen ritme.

Je bloed stroomt door je aderen, je inademing je uitademing, je lichaamscellen vernieuwen, vermenigvuldigen en sterven. Je gedachten komen en gaan elke seconde opnieuw. Dag en nacht, eb en vloed,

de seizoenen, het draaien van de aarde, alles is energie en energie is alles. Alles is voortdurend in beweging net als jij en ik.

Dus als je continu vooruit haast dan mis je de kracht van balans van de achterwaartse beweging, en dan ontstaat er stress.

Het is de kunst om in die natuurlijke flow met de stroming mee te gaan. Bewust te worden van het zaaien en oogsten, het geven en nemen, inspanning en ontspanning, versnellen en vertragen.

Dus na inspanning zonder schuldgevoel even een moment te kiezen voor ontspanning. We zijn vaak zo streng voor onszelf en leggen de lat steeds hoger. Ik moet nog even dit afmaken want anders… bla bla bla.

Ik moet nog even snel…. want …

Ik moet die deadline halen en ga zo maar door.

Maar Jij hebt de keuze , want het is JOUW leven! Waarom zou je niet meer kiezen voor rust als je lichaam je vertelt dat je dat nodig hebt?

Het leven is jouw eigen kleurplaat.. Kleur jouw leven in zoals jij dat wilt en niet vanuit de verwachting van de ander. Dus “kleur” met wat meer zelfliefde en rust, zodat jij een mooier leven creëert in balans wat weer doorstroomt naar meer succes.

Je zal beter presteren na een rustmoment, dan na het doorgaan in haast.

gun jezelf het ‘ HELLO ME’ Moment

Door het bewust te kiezen voor het rustmoment, leer je luisteren naar je lichaam als het fluistert.

Je geeft jezelf een “Hello me” moment.

Ben ik nog in balans? Weet ik nog waar ik sta? en waar ik naartoe wil? Voelt het nog goed wat ik doe? De focus even helemaal terug op jezelf.

Raak niet ontmoedigt maar blijf in vertrouwen dat na zaaien dus oogsten komt.

Er zijn ups en downs maar als je de downs in t leven net zo waardevol maakt als de ups dan zul je zien dat je makkelijker keuzes maakt in je leven, en leert op t ritme van het leven mee te bewegen.

Die natuurlijke flow van leven zorgt ervoor dat je tijdens jouw rustmomenten volledig oplaad, om vervolgens vol energie weer te kunnen groeien en bloeien.

Neem even een moment voor jou zelf. een yogales, een meditatie,

een gezellig avondje eten met vrienden, een strandwandeling, een speeltuin moment met je kinderen, een saunabezoek, een goed boek. Iets om even de boel de boel te laten.

Telefoon weg en een kruis in je agenda voor zelfliefde. op die manier maak je bewust gebruik van rustmomenten waardoor de flow in je leven blijft en je leeft met t ritme van vooruit naar achteruit en weer terug.

De “one minute meditation” is een ademhalingsoefening die je overal kan toepassen. Jou even in staat stelt om de balans terug te brengen in het nu moment. Pas het toe en je zult versteld staan hoe snel je jezelf kan herstellen door de toverkracht van ademhaling.

Je geeft je hele lichaam, elke cel letterlijk meer zuurstof waardoor energie weer gaat stromen en spanning loslaat.

Leg je werk neer, ga lekker zitten en sluit je ogen.

Adem diep in door je neus

Adem uit door je mond met een zucht, laat je tong loskomen van je gehemelte en laat je onderkaak los.

Adem in door je neus en vul bewust je longen helemaal vol tot je de spanning op je ribben voelt. Hou je ademhaling even vast.

Blaas je adem uit door je mond en voel dat de spanning loslaat in je schoudergebied

Adem diep in door je neus en vul nu je hele buikgebied.

Adem met een lange zucht uit en laat de spanning in je buikgebied los.

Adem diep in door je neus naar je heupen en billen. hou even vast.

Adem uit door je mond en voel de ontspanning in je onderrug en je bekken.

Adem heel diep in door je neus helemaal tot aan je tenen.

En adem uit door je mond met een lange zucht en laat spanning los uit je benen en laat je voeten wegzakken op de plek waar je zit of staat.

Zet een glimlach op je gezicht wees dankbaar voor wie je bent,

en nieuwe energie is geboren. Je blik is weer helder en staat open voor de wonderen op deze aarde waar je zo snel aan voorbij gaat. De zonsondergang, de prachtige natuur, voorbij vliegende vogels, een glimlach van je kind, de bloeiende bloemen, de hulp van een voorbijganger, zonnestralen in je gezicht, zonder haast zit t hele leven vol kleine cadeautjes als je tijd neemt ze te zien.

;Als je naar je lichaam luistert wanneer het jou verteld dat de spanning weer oploopt, en je merkt dat je weer teveel aan het haasten bent,

leun dan even achterover, adem lekker diep in en uit, kijk om je heen en wees dankbaar. Beweeg mee in het ritme van de universele wet in jouw leven. In compassie in je achteruit, zodat jij leeft alsof het elke dag weekend is en die zomervakantie dus niet alleen meer nodig is om bij te komen, maar juist om volop te genieten in die achterwaartse beweging. Zoals de pijl achterwaarts gaat om daarna in volle vaart recht in de roos terecht te komen.

Journey naar self love

Ben je geïnteresseerd in een holistisch coachingsgesprek om samen een pad aan te leggen voor meer balans in jouw leven? gevuld met ademhaling tools, een yoga-flow precies op jouw lijf en needs geschreven, en door passende chakra meditatie weer te leren luisteren naar jouw lichaam als het fluistert zodat je in volle verbinding gaat staan met wie jij werkelijk bent, dan ben je meer dan welkom om een mail te sturen naar info@selflovesouls.nl

Ik wens je een hele mooie dag! In balans.

Warme groet,

Lilian Scholtens
Holistisch coach
Yoga en Dans docent